06-29 126 123 info@studio-som.nl
Studio SOM woonwijzer

7 tips voor een geordend gezinsleven

mrt 25, 2024 | Inspiratie: Slim opbergen en opruimen | 0 Reacties

Deze opruim coach valt meteen met de 7 tips voor het geordende gezinsleven in huis:

  1. Creëer zones in het huis
  2. Berg speelgoed op, op een manier die bij jullie past
  3. Creëer ruimte voor jezelf en voor je partner
  4. Geef spullen een andere plek
  5. Leer je kinderen opruimen
  6. Maak optimaal gebruik van de ruimte die er is.
  7. Beloon je zelf

1: Creëer zones in het huis

Opruimen gaat vaak ook over de juiste indeling van beschikbare ruimtes. Een zone waar gegeten wordt, waar gewerkt wordt achter de laptop, waar gerelaxed wordt, waar muziek gemaakt wordt. Het is handig om de zones te voorzien van spullen in dat thema. Zo is het handig als een werkhoekje een stopcontact heeft om apparaten op te laden. En is het juist onhandig als de piano aan de ene kant van het huis staat en de muziekbladen/boeken aan de andere kant liggen.

Dus kijk kritisch rond: Staan spelletjes die je aan tafel speelt ook voor het grijpen bij de tafel? Ligt het wasmiddel op of naast de wasmachine? Staan de kerstspullen in een ruimte waar je echt weinig komt?

2: Berg speelgoed op, op een manier die bij jullie past

Hoe oud zijn de kinderen in jullie gezin? Nog in een fase dat je bepaalde spullen (glitters, lijm en verf) buiten hun bereik moet houden? Of zijn ze in de basisschoolleeftijd waar het draait om het stimuleren van de zelfstandigheid, kun je spullen lager neerzetten, waardoor de kinderen ze zelf kunnen pakken? (Lees en jouw hulp niet meer nodig hebben).

En hoe zit het met de opbergers? Heeft elk gezinslid een goed geheugen om te weten wat er in opbergdozen zit of werken doorzichtige dozen voor jullie beter? En als je kartonnen dozen had, is er wel geld om deze dozen te vervangen of kom je al een heel eind door er pictogrammen op te bevestigen?

Kijk ook kritisch naar hoe dingen worden bewaard. Alle houten puzzels in dezelfde lade of de moeilijke houten puzzels bovenin de kast, voor “als ze eraan toe zijn” en de makkelijke voor het grijpen. Wat werkt het beste voor jullie?

3: Creëer ruimte voor jezelf en voor je partner

Als ouders zijn we geneigd kinderen soms letterlijk alle ruimte te geven. Maar zeg eens eerlijk, wat is “jouw” ruimte? Waar heb jij spullen staan of liggen die echt helemaal van jezelf zijn? Creeer een eigen “happy zone”. Woon je als vrouw in een mannenhuis, vraag om een rose leesstoel en kastje vol vrouwenmagazines. Weet je als man, dat je beter presteert en een leukere vader bent, als je met enige regelmaat je fitnessapparaten kan gebruiken, geef ze een gebruik klaar plekje in huis.

4: Geef spullen een andere plek

Ga na of spullen op de plek of in de zones liggen waar ze horen (zie 1), maar er zijn ook een paar uitzonderingen op die regel.

In een huishouden met kinderen in huis is soms “alles op dezelfde plek bewaren” niet handig. Omdat ze veel van hetzelfde soort speelgoed hebben, is het rouleren van speelgoed vaak een beter idee. Bewaar bijvoorbeeld een deel van de kartonnen puzzels beneden in de kast en een deel van de puzzels in de slaapkamer. Worden de puzzels beneden vaker gebruikt, wissel de setjes boven en beneden eens om. Dikke kans dat ze het speelgoed als nieuw ervaren en er urenlang zoet mee zijn.

5: Leer je kinderen opruimen

Kinderen leren opruimen is goed voor hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Als een kind verantwoordelijk is voor een bepaalde taak, geeft dit hun meer verantwoordelijkheidsgevoel, wat goed is voor de ontwikkeling van hun eigenwaarde.

Geef daarbij wel duidelijke opdrachten; we gaan alle treinen en de rails in deze kist doen is veel duidelijker voor een kind dan “we gaan opruimen”. Je kunt er ook een spelletje van maken: Ik wil eerst alle blauwe auto’s in de doos zien! Of zoals ze op het kinderdagverblijf graag doen: met een liedje erbij.

6: Maak optimaal gebruik van de ruimte die er is

Is er overal voldoende ruimte voor spullen? Als er geen spullen wegkunnen, kun je ze dan “in de hoogte” bewaren? Een lange plank onder het plafond voor boeken of speelgoed op een kinderkamer, kan er best ruimtelijk uit zien. Kijk ook kritisch naar je manier van opbergen, kun je aan betere opbergers komen? Zo kun je ballen goed opbergen in een ballenstandaard of ballenmand in de gang. En knuffels hoeven niet altijd op het bed, maar kunnen ook in kistbanken, ladekastjes of rieten manden en zijn dan geheel uit het zicht.

7: Beloning

Kinderen groeien uit kleding, worden soms te groot voor bepaald speelgoed en zijn uberhaupt nog niet heel erg bedreven in het opruimen en opbergen van dingen die ze hebben gebruikt. Als je jonge kinderen hebt, zit je in een fase in je leven dat je heel opruimt. Maak het jezelf daarin gemakkelijk en leuk. Zet een muziekje aan tijdens het sorteren van een kledingkast. Beloon je zelf (en kinderen als ze hebben mee geholpen) met lekker eten en of drinken. Spreek met je partner af dat jullie dit weekend de schuur of garage gaan opruimen, maar ook dat je dan uit eten gaat om het te vieren. Maak van opruimen een actie die naadloos wordt opgevolgd voor een leuke activiteit of bezigheid.

Wil jij nu ook aan de slag met een geordend gezinsleven, maar je vindt die eerste stappen toch best lastig. Neem contact met me op, dan gaan we samen aan de slag.

5 + 7 =