06-29 126 123 info@studio-som.nl
Studio SOM woonwijzer

Kijk! Kurk in de kamer.

mrt 14, 2024 | Biophilic Design: Materialen in het interieur | 0 Reacties

Bij kurk denkt men vaak aan een gesloten wijnfles of een prikbord aan de muur. En hoewel het een beetje basic bruine kleur heeft, kan kurk een ruimte echt heel veel karakter geven. Dat komt vooral door de structuur van kurk: de kleine, fijne lijntjes doen een wand leven.

Waar komt kurk vandaan?

Het is een heel duurzaam materiaal en net als vilt al eeuwenoud. Kurk zoals we dat als eindproduct kennen, wordt gemaakt van de bast van een kurkeik. Wanneer deze boom circa 25 jaar oud is, kun je hem voor de eerste keer oogsten en een paar jaar later is alles weer aangegroeid en de bast klaar voor de tweede oogst. Zo kan een boom gerust 200 jaar oud worden en 17 keer te oogsten zijn. De geoogste basten worden gekookt en zijn daarna in een mal te gieten en/of te snijden.

De kurkeik is met name te vinden in landen rond de Middellandse Zee. Ben je op vakantie in die regio? Kijk eens in de plaatselijke winkels of je aan souvenirs van kurk kan komen zoals krukjes, fruitschalen of een etui.

Waar kan je kurk voor gebruiken?

Kurk is online makkelijk aan te schaffen. Met name “van de rol” voor op de muren, wordt ruim aangeboden. Variërend van dunne kurk dat meer lijkt op behang, maar ook de prikbord dikte waarbij de lijm tussen de stukjes grijs, wit, koper of goud kleurig is.

Iets minder bekend, maar al heel oud, zijn de vloerdelen van kurk. Deze kurk heeft vaak met een harde coating top laag afgelakt, waardoor ze mooi blijven terwijl er veel over wordt gelopen. Kurk in de badkamer kan tegenwoordig ook, wederom een kwestie van goed aflakken en afkitten, maar je hebt daarmee wel een tijdloze, natuurlijke muur. En voordeel van kurk is dat het isolerend werkt, niet alleen voor temperaturen, maar ook voor geluid.

Vraag je je nu af hoe jij kurk in jouw interieur kan gebruiken, neem dan contact op.

 

5 + 12 =