06-29 126 123 info@studio-som.nl
Studio SOM woonwijzer

Vijf voordelen van vilt

feb 28, 2024 | Biophilic Design: Materialen in het interieur | 0 Reacties

Vilt is een heel duurzaam product, dat al eeuwenlang gemaakt wordt van schapenwol. Vilt heeft mijn hart gestolen. Bij ons thuis zorgt het voor een hartverwarmend welkom aan de wand in de hal. Onze gasten kunnen het vaak niet laten om met de vingertoppen erover te strijken. Dit doet menig mens terugdenken aan de basisschool waar je ermee mocht “knippen en knutsellen”.

Waarom het mijn hart heeft gestolen? In dit artikel neem ik je mee langs de vijf voordelen, hoe je wolvilt in het interieur kan toepassen en waar je het makkelijk kan aanschaffen.

 

Vijf voordelen van vilt:

  • Vilt ademt en het isoleert tegelijkertijd. Stel je voor: gordijnen van vilt die de kou van glas goed tegenhouden en tegelijkertijd er ook voor zorgen dat het glas niet beslaat.
  • Vilt is brandwerend. Het kan temperaturen weerstaan van -40°C tot 110°C, dat is waarom er ook pannenonderzetters bestaan van vilten bolletjes.
  • Vilt is geluiddempend. In een ruimte met relatief veel tegels of waar weinig aan de muur hangt, bestaat de kans op gehorigheid door weerkaatsing van geluid. Vilt dempt geluid en dus gaat de weerkaatsing tegen, wanneer je dit aan de wand bevestigd. Dit kan heel gemakkelijk door gebruik te maken van viltlijm.
  • Vilt is kleurvast. Annemiek Hiemstra van viltopdemuur.nl hoort ook steeds vaker terug dat haar vilt is gebruikt in een caravans en campers. Wil je een zomers-tintje in een ruimte brengen en dat eentje die niet verkleurd? Kies voor een gekleurde vilt.
  • Vilt is water- en vuilafstotend door zijn natuurlijke oliën. Een van de grootste vilt groothandels in Nederland is Vilta. Vilta levert vilt in heel veel kleuren en heel veel verschillende diktes. Zelfs een dikte die gebruikt kan worden als tapijt. Hun vilt -die in Duitsland wordt geproduceerd- ligt als vloerkleed in kastelen en is ook verkrijgbaar als yogamat. Staat er iemand eens een keer met modderschoenen op jouw vloerkleed? Geen zorgen, laat het opdrogen en later klop je het er zo vanaf. De lanoline in vilt zorgt ervoor dat het vuil niet in de vezel trekt, maar er op blijft liggen.

Ben je net als ik overtuigd van de voordelen van wolvilt in je woning? Neem dan contact op, dan kijken we samen naar de beste toepassing in jouw huis. Enne… neem vooral ook contact op, als je eerst nog even iets meer wil weten.

11 + 14 =